L’any 2017 va veure com a Espanya pujaven els morts per accident de trànsit, mentre que a Catalunya ho feien per segon cop en els darrers tres anys, confirmant-se una mala tendència que suposa un seriós avís que les coses no s’estan fent bé. Deixant de banda que el 2020 difícilment veurà com s’han reduït un 50% els morts per accident de trànsit respecte al 2010, cal que ens replantegem tota l’estratègia de seguretat viària a escala europea per recuperar l’impuls perdut.
És cert que el debat de la mobilitat en els darrers anys ha quedat sovint eclipsat per altres afers rellevants, com són la millora de la qualitat de l’aire a les ciutats i la innovació disruptiva, tant en l’aspecte tecnològic –vehicle elèctric, connectat i autònom– com en el de models de negoci –mobilitat compartida.
Un futur prometedor per gaudir d’una mobilitat més neta, segura i assequible no ens ha de distreure d’una problemàtica que és present, i que requereix esforços continuats. En aquesta línia, des de la Fundació RACC estem convençuts que és possible recuperar el terreny perdut, i per demostrar-ho vam publicar el nostre full de ruta 20 mesures per al 2020, on desgranem quines actuacions poden guiar a curt termini les polítiques de seguretat viària per tornar a parlar de reduccions de mortalitat i encarar ja la via de la
Visió Zero.
Durant el 2017 també hem estat molt actius abordant la millora de la qualitat de l’aire, i com la mobilitat neta hi ha de jugar un paper central. Arran de l’aprovació de mesures restrictives per als propietaris de vehicles més antics i contaminants, tant a Barcelona com a Madrid, el RACC ha defensat un catàleg de fins a 14 actuacions que creiem fonamentals. Aquestes reivindicacions no només han de permetre assolir els nivells mínims de qualitat de l’aire que la Unió Europea exigeix, sinó també donar solucions a tots aquells afectats per les restriccions que necessiten un vehicle (net) per moure’s i als quals l’oferta de transport públic no satisfà les necessitats diàries.
Finalment, l’any 2017 hem continuat amb el nostre compromís per la sensibilització de la ciutadania per una mobilitat més sostenible, i hem pogut ajudar 6.000 infants a formar-se en aquest àmbit, i també hem fet arribar la nostra campanya de convivència entre modes de transport a tots els ciutadans de l’àrea metropolitana de Barcelona.
Aquest compromís, renovat i ferm, us el tornarem a traslladar al llarg del 2018, per una mobilitat segura, neta i assequible per a tothom.
Lluís PuertoDirector de la Fundació RACC